U KUNT ONS BEREIKEN VIA EMAIL EN TELEFOON

Familiebedrijven in Europa gaan vaker op zoek naar een directeur van buiten de familie.

Familie geeft roer in bedrijf vaker uit handen

Familiebedrijven in Europa gaan vaker op zoek naar een directeur van buiten de familie. Vooral grote en langer bestaande ondernemingen verwachten dat de komende jaren een buitenstaander het roer zal overnemen.
Dat blijkt uit de jaarlijkse European Family Business Barometer van KPMG, een onderzoek onder 1500 familiebedrijven dat donderdag is gepubliceerd.

Dit is volgens KPMG een signaal dat families beseffen dat de groei van veel ondernemingen vraagt om een steviger management met meer ervaring.

  • 84% van de ondernemingen heeft nog een CEO die deel uitmaakt van de familie
  • 62% van de ondervraagden verwacht dat een familielid het bedrijf de komende vijf tot tien jaar blijft leiden
  • 52% van de grote familiebedrijven met meer dan duizend werknemers heeft nog een CEO die deel uitmaakt van de familie

Spanningen tussen familieleden over opvolging

Bovendien kan een bestuurder van buitenaf spanningen tussen familieleden verminderen, zeker bij bedrijven die al vijf of zes generaties bestaan.

Na opvolging wordt oprichter alleen aandeelhouder

‘In contacten met familiebedrijven merk je dat families er meer voor openstaan om alleen aandeelhouder en toezichthouder te zijn’, zegt Olaf Leurs van KPMG Meijburg. ‘En bij sommige beursgenoteerde familiebedrijven zitten ze zelfs niet meer in de raad van commissarissen.’

Bij familiebedrijven is de vanzelfsprekendheid van familieopvolging verdwenen, zei hoogleraar familiebedrijven en bedrijfsoverdracht Roberto Flören eerder deze maand in het FD. Hij reageerde op een onderzoek van overnamespecialist Marktlink, waaruit bleek dat meer mkb-ondernemers van plan zijn om het bedrijf te verkopen.
Vaak zien de kinderen hun toekomst niet in het familiebedrijf, zeker bij kleinere ondernemingen. Het kan ook zijn dat de ondernemers geld nodig hebben voor hun oude dag en verwachten nu een goede prijs voor hun bedrijf te kunnen krijgen.
Bron: European Family Business Barometer van KPMG

Publicatie: Financieel Dagblad 14 november 2019